

بازاریابی املاک و مستغلات چیست؟
برای بازاریابی املاک و مستغلات تعاریف گوناگونی بیان شده است. امروزه صاحبنظران، بازاریابی را فرایند ارضای نیازها و خواستههای بشر تعریف میکنند. بازاریابی املاک و مستغلات نیز فرایند رفع نیاز یکی از مهمترین و اساسیترین نیازهای بشر، یعنی سرپناه محسوب میشود. بازاریابی املاک و مستغلات فعالیتی در جهت ارضای نیازها و خواستههای ملکی سکونتی و سرمایهگذاری از طریق فرایند مبادله است. در تعریفی دیگر، بازاریابی املاک و ساختمان عبارت است از:
“همه تلاش های نظاممند برای شناخت نظام و سیستم ساختمان و املاک و اقدام مناسب نسبت به انواع تقاضاها، اهداف و رفتارهای مصرفکنندگان”، همچنین میتوان گفت: بازاریابی املاک عبارت است از تأمین رضایت خریدار و فروشنده به شیوهای سودآور.
همینطور بازاریابی املاک و مستغلات را میتوان نوعی فرایند اجتماعی و مدیریتی دانست که بدان وسیله، افراد و گروهها میتوانند از طریق تولید، ایجاد و مبادله املاک، زمین، ساختمان، آپارتمان، واحد تجاری و اداری و، … و ارزشهای ملکی با یکدیگر، نیازها و خواسته های خود را برآورده سازند.
همانند ساخت یک ساختمان، برای بازاریابی املاک و در جهت برندسازی املاک و مستغلات،شما نیاز به طرحها و برنامههایی در طی راه دارید، طرح بازاریابی شما باید به طور کامل چگونگی رشد و گسترش مجموعه شما را در طی مسیر مشخص کند، اینکه باید به چه چیزهایی دست پیدا کنید، چه چیزهایی موجب ایجاد موفقیت میشود و اینکه در طی زمان چگونه قرار است به آن نقطه برسید. به عبارتی این طرح باید شامل یک استراتژی و نقشه عملیاتی برای دستیابی به اهداف شما هم باشد. اگر میخواهید با بازاریابی املاک و مستغلات بیشتر آشنا شوید با گروه مشاوران فراسو (کافه MBA) همراه شوید:
هدف از بازاریابی املاک و مستغلات
چندین هدف از بازاریابی املاک و ساختمان انتظار میرود که به طور خلاصه شامل موارد زیر میباشد:
۱- رفع نیاز سکونت
۲- سرمایه گذاری
۳- تجارت و خرید و رروش
۴- کار و کسب درآمد
۵- به دست آوردن پرستیژ و وجهه اجتماعی مناسب
۶- راحتی و آسایش
۷- پیشرفت اجتماعی
۸- شرایط زندگی و ادامه آن
۹- ایجاد مزیت و تمایز
۱۰- ارضای نیاز تنوع طلبی
۱۱- رضایت درونی
۱۲- آرامش خانواده
هدفگیری در بازار املاک و ساختمان
پس از این که یک فرد خریدار، فروشنده و بازاریاب، قسمتهای مختلف بازار و املاک مختلف و متنوع را بررسی کرد، نوبت ورود به یا یا چند قسمت از بازار میرسد. این فرد احتمالاً با توجه به منابع و نیازهای محدود خود، تصمیم میگیرد به یک قسمت یا قسمتهای اندک، ولی مخصوص بازار یا املاک وارد شود.
برای نمونه هر فردی برای خرید منزل مسکونی خود حوالی محل کار خود را به عنوان بازار هدف خود انتخاب میکند و یا یا فروشنده برای فروش املاک خود که متراژ بالایی دارد، بازار هدف خود را بر مبنای نزدیکی به افراد یا شرکتهایی که قدرت خرید از او را دارند، انتخاب میکند.
بازار و ساختمان
به مجموعهای از خریداران بالقوه و بالفعل املاک، بازار املاک اطلاق میشود به صورت دقیقتر بازار را به عنوان هر مکانی که گروهی از خریداران واقعی و بالقوه یا محصول وجود داشته باشند، تعریف میکنند.
اندازه بازار به تعداد کسانی که اظهار نیاز میکنند و میزان نیاز آنها و توانایی خریداران برای انجام معامله بستگی دارد. مانند دفاتر معاملات املاک، مشاوران املاک، دفاتر ثبت اسناد و املاک، دفاتر شهرداری و ….
بازار املاک را به صورت کلی میتوان به بخشهای زیر تقسیم کرد:
۱- بازار املاک تجاری
۲- بازار املاک مسکونی (ویلایی آپارتمانی و مجتمع مسکونی)
۳- بازار املاک اداری
۴- بازار املاک سرمایه
و بازار مسکن را می توان به بازارهای زیر تقسیم بندی کرد:
بازار مسکن ملکی و اجارهای: این بازار، بازاری معمولی است که بین عموم مردم در جریان میباشد.
بازار مسکن مصرفی و سرمایهای: بخشی از تقاضای مسکن را تقاضای سرمایههای مسکن تشکیل میدهد. نرخ بازگشت سرمایه در بخش مسکن در مقیاس با سایر صورتهای سرمایهگذاری بیشتر میباشد.
بازار مسکن کم درآمدها و پر درآمدها: ویژگیهای عرضه مسکن به ویژه آن بخش از تولید که برای فروش عرضه میشود، به طور عمده تحت تأثیر تقاضای سرمایهها و تقاضای مسکن گروههای پر درآمد است.
بازار مسکن محلی: خصلت مفید به مکان بودن مسکن موجب میشود که بازارهای محلی این کالا، ویژگیهای خاص خود را داشته و به طور عمده قابل ادغام با سایر بازارها نباشند.
انتظار از بازاریابی ملک و ساختمان
بازاریابی املاک و ساختمان وظایف متعدد داشته و از آن انتظارات زیادی میرود. از کسانی که در حوزه بازاریابی املاک و ساختمان هستند و تمامی دستاندرکاران این شاخه نیز میتوان انتظارات زیادی داشت اما متأسفانه در کشور ما به علت ناهنجاریهایی که تاکنون در این صنعت بوده بازاریابان، خریداران و فروشندگان این شاخه نیز دچار بحرانهای زیادی شده و تصور عموم نسبت به آنها کمرنگ شده است اما در کل از بازاریابی املاک و ساختمان باید انتظار زیر را داشت:
- فرهنگ سازی و پیشبرد شعور بازاریابی
- به حداکثر رساندن سرمایه به طور همه جانبه
- افزایش ارزش سرمایه املاک و ساختمان
- به حداکثر رساندن رضایت خریدار و فروشنده
- به حداکثر رساندن حق انتخاب
- به حداکثر رساندن کیفیت زندگی
- پیشبرد رضایت اجتماعی فرهنگی و اقتصادی
برخی از مفاهیم مهم بازاریابی املاک و ساختمان و آپارتمان فرایندی است که از آن طریق، آنچه مشتری یا مصرفکننده و یا مخاطب نیاز دارد را همراه با سایر متغیر های محیطی شناسایی میکند، بهترین املاک یا ساختمان را طبق خواست آنها طراحی و تولید کرده، آن را به درستی قیمتگذاری نموده، از شیوههای مناسبتری به اطلاعشان رسانده، به آنها می فروشد و در زمان و مکان دلخواه تحویل داده و خدمات پس از فروش را به آنها ارائه میکند تا ضمن جلب کامل رضایت مشتریان در آن ها اعتماد و وفاداری ایجاد نماید.
یکی از تعاریف مهم در این بخش تعریف نیاز مسکن، املاک و ساختمان است. انسان تا به چیزی نیاز نداشته باشد به طرف آن حرکت نمیکند. نیاز یکی از مفاهیم اساسی بازاریابی املاک و ساختمان است، انسان دارای نیاز های پیچیدهای است. این نیازها شامل نیازهای فیزیکی یا نیاز به غذا، پوشاک، امنیت، نیازهای اجتماعی و … میباشد. نیاز به مسکن یا املاک یکی از اساسیترین نیازهای هر انسان است.
انسان با داشتن املاک هم نیاز فیزیکی و هم نیاز اجتماعی خود را رفع میکند. هر انسانی با املاک و ساختمان خود به نیازهای اساسی و فرا اساسی خود مانند دارایی و پرستیژ خود پاسخ میدهد.
تمام تغییر و تحولات صورت گرفته در حوزه ی بازار املاک و مستغلات، ما را به این نقطه میرساند که حرکت بازار املاک و مستغلات از تولیدمحوری به بازارمحوری با یک حرکت سریع در حال چرخش است. بنابراین، باید حرفهای بیندیشید، حرفه ای بنویسید، حرفهای تبلیغ کنید و حرفهای عمل کنید. پس به پازل بازاریابی املاک و مستغلات با تمام جزئیات آن توجه کنید.
دپارتمان تحقیق و توسعه (R&D)
شرکت کارگزاری املاک فراسو